De Braziliaanse combinatie dans Axé Bahia

Axé: populair onder de Braziliaanse jeugd

Axé is een Braziliaanse muziek- en tevens dansstijl die begin jaren ’90 is ontstaan in Bahia, een staat in het noordoosten van Brazilië. Axé is een combinatie van de stijlen merengue, reggae, samba, salsa en de Afrikaanse trom. Axé is zeer populair onder de Braziliaanse jeugd. Je dans Axé in een groep. Op Braziliaanse liedjes wordt gezamenlijk een choreografie gedanst. Het swingende ritme, de combinatie van instrumenten en de diversiteit van teksten maken de stijl tot vrolijke, temperamentvolle feestmuziek.

 

Tot 2003 was de stijl alleen populair in het noordoosten van Brazilië, maar de laatste paar jaar is het in heel Brazilië populair en dan met name onder de jeugd. Axé wordt veel gedraaid met carnaval en andere feesten maar ook in de rest van het jaar.

Axé is vrijwel altijd in het Portugees gemaakt en in het Portugees gezongen. De meeste beroemde bands van de Axé komen uit Bahia, met als één van de bekendste bands Axé Bahia. Axé Blond, ook een band, komt echter uit São Paulo. In Zuid Amerika is deze dansstijl bekend in alle landen. In Europa was men nog niet echt bekend met Axé, maar daar is langzaam aan verandering in gekomen. In Nederland is de stijl nu ook bekend en zelfs populair aan het worden.  Ivete Sangalo is daar het meest verantwoordelijk voor.