Ken je ‘m nog: het liedje Lambada van de Braziliaanse zangeres Kaoma. Met die 2 jonge mensen die op het strand de Lambada dansten?

Zouk-Lambada is uit een verzameling van gerelateerde dansstijlen ontstaan uit de Lambada dansstijl die vooral gedanst worden op Zouk muziek of muziek met een Zouk beat. Zouk-Lambada is ooit begonnen met de Lambada. Deze dans wordt ook wel “forbidden dance” genoemd, maar de enige dans die echt verboden werd is de Maxixe uit de jaren twintig van de 20e eeuw. Lambada werd eind jaren tachtig in één klap wereldberoemd door de hit van de band Kaoma. Het liedje “Lambada” kwam in 1989 uit en is een cover van “Llorando se fue” uit 1982 van de Boliviaanse groep Los Kjarkas

 

Na 1994 zijn de weinig overgebleven dansers de langzamere Zouk(love) en Kizomba gaan gebruiken om Lambada op te dansen. Ook werd Lambada gedanst op Arabische muziek. De andere muziek zorgde ook voor een evolutie in de dans. Deze werd langzamer en sensueler met als gevolg dat deze niet meer als Lambada te kenmerken was en eind jaren negentig voor het eerst Zouk genoemd werd.

Vanaf rond 2003 worden (internationaal) verschillende namen gebruik en bediscussieerd voor de dans en zijn er naamstellingen als: “Lambada”, “Zouk-Lambada” & “Lambada-Zouk”, “Lambazouk” of het korte “Zouk” in omloop.